X-MOUSE - FARE İLE ÜSTÜNE GELİNCE ETKİNLEŞEN PENCERELER İŞLEVİ NASIL AYARLANIR?


    Üstüne imlecimle gelince pencerenin kendiliğinden etkinleşmesi varken, etkinleşsin diye niye pencerelere ikide bir tıklayıp durayım ki? İmleç üzerine gelince pencereler kendiliğinden etkinleşip belirsin kullanımımıza. Benim tercihim bu. 
    Böyle oldurmak için birkaç ayar yapmamız gerekiyor windows bilgisayarımızda.Bu ayarlara bir göz atalım.



TERİMLER

    Unixgillerde imlecin bulunduğu pencereyi etkinleştirmesi işlevi, X-Mouse ve Full X-Mouse gibi adlarla ifade ediliyor. 
    X-Mouse, Unix işletim sistemlerinden doğmuş bir kavram olsa da, Windows'ta da resmiyet dışı kullanılan bir kavram. Windows'un bu konudaki adlandırmaları şöyle :
Active window tracking (Full X-Mouse'a karşılık geliyor)  : İmleç bulunduğu pencereyi ön plana da çıkartarak etkinleştirir.
Active window tracking Z order (X-Mouse'a karşılık geliyor)  : İmleç bulunduğu pencereyi ön plana çıkartmadan etkinleştirir.
    Bu özelliği adlandırmak amacıyla sık sık kullanılmakta olan diğer adlandırmalar: Focus fallows mouse, Autoraise, Autoraise delay, Hover, Hover time, Mouse hover, Mouse hover time.




1. YOL

    1 - Denetim masasını aç > Erişim kolaylığı > Fare kullanımını kolaylaştır > Fare ile üstüne gelindiğinde pencereyi etkinleştir yazılı kutucuğu işaretleyerek bu özelliği etkinleştir.
    Böylece, fare imleciyle üstüne gelinen pencere, tıklamaya gerek kalmadan diğer pencerelerin önüne çıkar, açık pencerelerin arasında tıklarla zaman yitirmeksizin seri bir şekilde dolaşabilir oluruz.

    2 - Ama, imlecimizin üzerine geldiği pencerelerin ön plana beliriş zamanı, pek çoğumuz için çok uzun. Windowsun varsayılanı olan 400 milisaniye zaman bize fazla geliyor. Daha hızlı hareket etmek istiyoruz.
    Windows dışı herhangi yardımcı bir program kullanmadan bu zamanı kısaltmanın yolu kayıt defterinden geçiyor.
    Kayıt defterini aç. Çalıştır’a ‘ Regedit ’ yazıp tamam diyerek hızlıca varabilirsiniz buraya.
    Burada soldaki gezinti bölmesinden
    HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse anahtarını (klasörünü)  bulup tıklayın. Sağ bölmede MouseHoverTime diye bir değer göreceksiniz. Bunun üstüne çift tıklayın ya da üstünde sağ tıklayıp ‘Değiştir’ deyin.
    Bir düzenleme kutusu açılır. Burada Windows varsayılanı olan 400 yazılı değeri silip, örneğin 50 yapın. 0-4000 arası bir sayı yazabilirsin. Benim ayarım 30.



    Kutuyu 'Tamam' deyip kapatın. Kayıt defterini kapatın.
    Ayarınızın kendini gösterebilmesi için; sistemi yeniden başlatmanız ya da oturumu kapatıp açmanız gerekiyor.

    Şimdi pencereleriniz çok daha çabuk bir şekilde ön plana çıkar oldu. Fazla hızlı ya da hala yavaş olduysa, yukarıdaki kayıt defteri işlemlerini tekrarlayarak değeri arttırın ya da azaltın.
    Eğer varsayılan hıza dönmek isterseniz atadığınız değeri gene 400’e çevirin.
    Bu ayarlamalar başarılı olduysa, sizin işiniz tamam. Bundan sonrasına gerek yoksunuz.



2. YOL

    XPde, vistada, windows 7de, 8de, 10da çalışır.  Windows 8.1de ve 10da denedim. Sonuç tam başarılı oldu.

    SORUN:
    'Mouse hover time' ayarımızı yapmamıza rağmen üstüne gelinen pencere gene varsayılan 400 milisaniye zamanda beliriyor. Maalesef, Windows, ayarlarımızı tutturamıyor. Bir çok kişi bu noktada sorun yaşıyor.
    İnternette mouse hover time sorununu çözmek amacıyla paylaşılmış hazır tık kayıt anahtarları bulabilirsiniz. Bir çok hazır kayıt anahtarı sorunsuz çalışır aslında. Hepimiz kullanıyoruz. Ama, benim denediğim bu 'Mouse Hover Time' hazır kayıt anahtarları da, bir sürü tarif de hep başarısız çıktı. Üstelik bir sürü ayarımı değiştirdiler.
    Bu ayarlama için birkaç anahtar değeriyle oynamak gerekiyor ve bu anahtar değerleri farklı farklı yerdeler. Anahtarların içinde bulundukları 'Desktop' kayıt defteri klasörünü tümden dışarı vermiş ve paylaşmış örneğin bir arkadaş. Böylece, bu kayıt klasörü (anahtarı) kaplamındaki diğer ayarlarını da aktarmış oluyor bize. Bu kayıt anahtarını kullanınca o kişinin masaüstü ayarlarını da yüklemiş oluyorsun bilgisayarına. Mesela, bir bakıyorsun, senin daha önce etkisizleştirmiş olduğun kayma, uçma, kafa atma gibi efektler gene etkinleşmiş. Üstelik asıl yapması gerekeni de yapamamış bu anahtar.

    Biz ayarımızı kayıt defterinden kendimiz elle yapacağız. Bunun için üç kayıt değeriyle oynayacağız.


    BU ÜÇ KAYIT DEFTERİ DEĞERİMİZİ KISACA TANIYALIM: 

    MouseHoverTime
    YOL: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse\MouseHoverTime
    VARSAYILANI: 400 milisaniye
    BENİM AYAR: 30 milisaniye

    İmleç ile üzerine geldiğimizde, yani odağımızı bir pencereye koyduğumuzda, o pencerenin etkinleşmesi veya öyle ayarlıysa etkinleşmekle kalmayıp ön plana da çıkması için ne kadar zaman ( Kaç milisaniye) beklememiz gerektiğini ayarlar.

    UserPreferenceMask
    YOL: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\UserPreferenceMask
    VARSAYILANI: 98 12 07 80 12 00 00 00

    Kurulumdan sonra bilgisayarınızda, büyük bir olasılıkla, özelleştirmeler yapmış bulunacağınızdan dolayı, bu değeri kayıt defterinizde yukarıdaki varsayılan haliyle göremeyeceksiniz.
Örneğin, aşağıdaki işleme başlamadan önce benim kayıt defterindeki 'UserPreferenceMask' değeri şuna dönüşük durumdaydı: 98 76 06 80 10 00 00 00

    'UserPreferenceMask' çeşitli kullanıcı arayüzü ( User interface (UI)) özelleştirmelerini yapılandırır. Bu değer sabit bir değer değildir, değişken bir yapıdadır. Gelişmiş sistem seçeneklerinde, masaüstünde, temada falan yaptığımız ayarlar bu değerin yeniden yazılmasına yol açar. Değişimlere göre yeni bir hal alır, sonuca varır.

    Bu kayıt değerinden ilgilendiğimiz konuya ilişkin iki türlü ayar yapmamız mümkün:  
    1 - X-Mouse ( Active window tracking Z order) :
Odak fareyi izler. İmlecimizin üstüne geldiği pencere etkinleşir. Ama diğer pencerelerin önüne çıkmaz.
    İmlecimizi ilgilendiğimiz pencerelere getirir ve etkinleşen bu pencerelerde; örneğin, mouse tekerleğini  kullanarak kaydırma yapabiliriz.  Ya da arkada kalmadığı için önü kapanmamış diğer bir penceredeki notlarımızı rahatça takip ederek bu pencereye yazı yazabiliriz vb.
    Bir pencerede işlem yapabilmek için ikide bir tıklamamıza gerek kalmamıştır sonuçta. Pencereyi ön plana da çıkartmak istiyorsak ona tıklamamız gerekmektedir.

    2 - Full X-Mouse ( Active window tracking) :
    Odak fareyi izler. İmlecimizin geldiği pencere etkinleşir ve ayrıca ön plana da çıkar. Diğer pencerelerin göz önünde kalmaları sizin için önemsizse bu ayarı kullanın.

    ActiveWndTrkTimeout
    YOL: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\ActiveWndTrkTimeout
    VARSAYILANI: 500 milisaniye
    BENİM AYAR: 30 milisaniye

    Üstüne geldiği pencere etkinleşmeden önce, imlecimiz orada ne kadar zaman beklemeli. Bunu milisaniyeler olarak saptar.


    NOT: 'MouseHoverTime' ile 'ActiveWndTrkTimeout' arasında ne fark derseniz: Biri mouse pencerenin üstünde ne kadar kalınca, diğeri ise pencere mouse'ın altında ne kadar kalınca gibi bir fark var. Biri mouse açısından bakıyor olaya, diğeri pencere açısından. Hani; bardağın yarısı dolu, yarısı boş olayı. Böyle bir fark var aralarında anladığım kadarıyla.  :)


    AYARLAMAYA GELDİ SIRA:

    Kayıt defterini aç:
    1 )  " HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop "  kayıt anahtarında (klasöründe)    " UserPreferenceMask " değerine çift tıkla ya da bu değerin üstüne sağ tıklayıp 'Düzenle' de: Düzenleme kutusu açılır.




    Bu kayıt defteri hex anahtarı üstünde işlem yapmamız gerekiyor. Bu iş için Windows'un hesap makinesini kullanabiliriz. ' Programlayıcı ' moduna alın makineyi ve 'Hex' seçeneğini seçin. 
    Şimdi, " UserPreferenceMask " değerinin başındaki iki birimli sayıyı hesap makinesine gir ve aşağıdaki seçimine uyan değerle topla.

    A - Focus Follows Mouse:  Odak fareyi izlesin, imlecin durduğu pencere etkinleşsin, ama diğer pencerelerin önüne çıkmasın istiyorsan, o zaman: ' 1 ' ekle. ( 0x1 hex )

    B - Full X-Mouse:  Odak fareyi izlesin, imlecin durduğu pencere ön plana da çıksın istiyorsan, o zaman:  ' 41 ' ekle. ( 0x41 hex )

    Aşağıdaki örnekte: ' Full X-Mouse ' tercihime göre hesaplamam görülüyor. Yani:  98 + 41 = D9
    Eğer tercihim ' Focus Fallows Mouse ' olsaydı, o zaman hesap makinasından şu sonuç çıkardı: 98 + 1 = 99




    Ardından, kayıt defterindeki ilk iki birimli sayıyı sil ve hesap makinesinden çıkan sonucu yaz yerine.
    DİKKAT: Yalnızca ilk iki birimli sayıyı düzenleyin. Diğerlerini ellemeyin.
    Kargaşa yaratmadan silmek için en güzeli: İmleci sayının başına koyup klavyeden ' Delete ' bas. Bu arada bu sayıya bağıl olan bir nokta, bir harf falan kendiğinden değişirse sorun yok. Siz ilk iki birim üzerinde işlem yaptığınızdan emin olun yeter.




    Değeri değiştirdikten sonra 'İkili Değeri Düzenle "  penceresini  " Tamam "  deyip kapat.

    NOT: Bu değeri düzenlediğimizde: Denetim Masası > Erişim merkezindeki: Fare ile üstüne gelindiğinde pencereyi etkinleştir yazılı kutucuk önceden seçili değildiyse de seçili hale dönüşür.  

    2 ) " HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse "  kayıt anahtarında " MouseHoverTime " değerini düzenle: Buradaki 400 milisaniye değerini istediğin hıza göre değiştir. 0-4000 arası bir sayı yazabilirsin. Benim ayarım 30.




    3 )  " HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop"  kayıt anahtarında " ActiveWndTrkTimeout " değerinin düzenleme penceresini aç. 'Taban' seçeneklerinde 'Ondalık' seçeneğini işaretledikten sonra 'Değer verisi' kutucuğuna 500 milisaniye yerine sana uygun değeri gir. Benimki yine 30.




    İşlem tamam. Kayıt defterini kapatabilirsiniz.
    Ayarınızın kendini gösterebilmesi için; sistemi yeniden başlatmanız ya da oturumu kapatıp açmanız gerekiyor.



YARDIMLIK NOTLAR

    1 - KAÇ MİLİSANİYEYE AYARLAMALI?
    Full X-Mouse seçiminde: 'Hover time' için 25-30 milisaniye gibi kısa zamanlar kullanıldığında, pencerelerin üzerlerinden geçerken bile pencerelerin flaş edip duracağını unutmayın. En iyisi üzerinden geçip giderken falan etkinleşip ön plana fırlamayacağı bir ayar seçmek. Eli alışkın olmayanlar için 100 bile fazla hızlı gelebilir. Bakın, rahat ettiğinize göre kayıt defterleri değerlerini yeniden saptayın. 100-200 arası bir değer iyi gelebilir
    ' 0 ' milisaniye yapmayın, fazla hızdan dolayı sorunlar yaşarsınız. Sistem Tepsisinin açılan menüsü gibi, içinde tıklanması gereken düğmeleri olan 'Hover up' pencereleri yakalayıp tutamayabilirsiniz mesela.

2- TEMİZLENMİŞ BİR BİLGİSAYARLA YENİDEN DENE: 
    Eğer yukarıdaki işlemler sonucunda yine de başarılı olamazsanız temizlik işe yarayabilir.
    Kayıt defterinde daha önceki oynamalarımız varsa bunları temizleyelim önce:

    1 ) Denetim masası > Erişim kolaylığı > Fare kullanımını kolaylaştır > Fare ile üstüne gelindiğinde pencereyi etkinleştir yazılı kutucuğun işaretini kaldıralım. Uygula > Tamam.

    2 ) Kayıt defterini açın:
    ●  " HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse  > MouseHoverTime "  değerini varsayılan değere döndürün. Yani 400 yapın.
    ●  " HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop"  kayıt anahtarında (klasöründe)   " ActiveWndTrkTimeout " değerinin düzenleme penceresini açın. 'Taban' seçeneklerinde 'Ondalık' seçeneğini işaretleyin ve 'Değer verisi' kutucuğuna varsayılan değeri girin. Yani 500.

    3 ) Oturumu ya da bilgisayarı yeniden başlatın. Bir temizlik programıyla bilgisayarınızı temizleyin. Temizlik tamam. Artık yukarıdaki ayarlarımızı temiz bir şekilde yapabiliriz.


    3 - ÜÇÜNCÜ PARTİ BİR PROGRAM SORUN ÇIKARABİLİR!   
    Daha önce 'Actual Window Menager' gibi üçüncü parti bir program arayüzünden de değiştirilebilen bu ayarla ilgili bir şeyler yaptıysanız, bunları sıfırlayın. Windowsun ayarlamasıyla bu tür bir programın aynı ayarı çakışabiliyor.
    Bu yüzden, o programı bir süreliğine kapalı tutun; yeniden başlat ayarındaysa işiniz bitene kadar etkisizleştirin ki: Kayıt defterinde yaptığımız değişimlerin geçerli olabilmesi için bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda açılıp ortalığı karıştırmasın.
    Ayar tamam olduktan sonra yeniden kullanabilirsiniz bu programı. Ama programın X-Mouse ayarlarının sizin kayıt defteri düzenlemenizdekilerle uyumlu olduğundan emin olun. Programdaki değerleri, sizin kayıt defteri değerlerinize eşitleyin.
    Çakışma sürüyorsa programın o işlevini devre dışı bırakıp kullanmayabilirsiniz. Windowsta yaptığınız ayarlamalar yeterli olacaktır. Çakışma bunlara rağmen sürebilir. Birini tercih etmek zorunda kalabilirsiniz.

 4 -
Bu işlem sonucunda, diğer masaüstü ayarlarınız değişmese de, yine de, bazı ufak tefek arayüz özelleştirmelerinizin çok küçük de olsa değişme ihtimali var. Yani kapatmış olduğunuz bir efekt falan etkinleşebilir. 
Denetim masası  >  Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları ( Eskiden:   Özellikleri)  > Gelişmiş sekmesi > Performans  > Ayarlar; yolundaki seçenekleri kullanabilirsiniz kendi ayarınıza dönmek için. 





---------------------------------------------------------------------------------------------
X-MOUSE - FARE İLE ÜSTÜNE GELİNCE ETKİNLEŞEN PENCERELER İŞLEVİ NASIL AYARLANIR?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yorumlar

  1. Çok yararlı, çok teşekkür ederim. Uzun zamandır arıyordum, buldum sonunda!!! Ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yaradığına sevindim.

      Sil
    2. Format attım bugün, şimdi tekrardan ayarladım sayenizde. Allah razı olsun. :)

      Sil
  2. Windows her yeni sürümü ile birlikte birçok hatayı ortadan kaldırsa da hem yeni eklenen hem de daha önceden beri var olan hataları ile büyük sıkıntılar ortaya çıkarabiliyor. Özellikle üçüncü parti yazılımlar ve kötü yazılımlardan dolayı ortaya çıkan windows hataları ile ilgili aşağıdaki siteyi sizlere önermekteyim. Bu site üzerinden hem windows hatalarına hem de oyun, program, Microsoft yazılımlarının hatalarına rahatlıkla ulaşabilir ve çözüm önerilerini inceleyebilirsiniz.
    http://www.windowshatalari.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

OPEN VPN İLE ÖZGÜR İNTERNET

ESCAPE CHARACTERS FOR HTML IN JASON, JAVASCRIPT, MARKDOWN, XML, XHTML, etc